Med nästan 67 000 cykelstölder om året är det viktigt med en försäkring.

Under 2015 anmäldes knappt 67 000 cyklar stulna i Sverige men mörkertalet över hur många cyklar som faktiskt stjäls är stort. Många tycker inte att det är någon poäng med att anmäla sin tredje eller fjärde stulna cykel till polisen. Anledningen är att man ändå inte får tillbaka cykeln samt att självrisken på försäkringen ofta är så pass hög att försäkringsbeloppet som utbetalas för en stulen cykel, inte räcker för att köpa en ny.

I dag investerar vi i dyrare och dyrare cyklar. Ungdomar lägger lätt 10 till 15 000 kronor på en ny cykel och motionärer köper också gärna cyklar som kostar en hel del. I den här situation gäller det att ha rätt typ av försäkring, så att den faktiskt täcker ens cykel.

Viktiga saker att tänka på

När du ska välja försäkring är det framför allt tre saker som du ska vara medveten om.

  1. Begränsad utbetalning vid stöld

De flesta hemförsäkringar har begränsade belopp för hur mycket de ska betala om din cykel blir stulen. Gränsen varierar beroende på försäkringsbolag men ligger på ca. 15-20 000 kr. Äger du en dyrare cykel bör du köpa en specialförsäkring som gäller för högre belopp. En sådan försäkring kan tecknas som ett tillägg till hemförsäkringen. Här väljer du själv cykelns försäkringsbelopp.

  1. Självrisk

Har du tänkt över din självrisk? Ersättningen som betalas ut är cykelns värde minus din självrisk. Den är vanligtvis på 1 500 kronor om du inte valt en annan summa. Är din självrisk högre riskerar du att stå i en situation där du exempelvis köpt en cykel till 4 000 kronor och har en självrisk på 3 000 kronor. Skulle cykeln bli stulen får du i det här fallet bara 1 000kr utbetalt. Det räcker inte för att köpa en ny cykel.

  1. Lås

Det viktigaste skyddet mot cykelstöld är ett lås som godkänts av Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF. För att hemförsäkringen ska gälla krävs ett godkänt lås och för att kunna få ut ersättning så ska cykeln ha varit låst, spelar ingen roll oavsett om det är en mountainbike eller racercykel.

Det rekomenderas att du låser cykeln både med det fastmonterade bakhjulslåset, som naturligtvis också ska vara godkänt, samt ett extra godkänt U-lås eller bygellås.

Det är väldigt lätt för tjuven att lyfta upp cykelns bakhjul och dra iväg med den för att ordna låset någon annanstans. Därför är det viktigt att låsa fast cykeln i någonting som gör det svår att flytta. Det bästa är att låsa fast ramen vid ett fast förankrat föremål, exempelvis ett cykelställ.