En katt kan ge upphov till många stunder av skratt och lycka. Men att öppna sitt hem för en katt innebär också ett stort ansvar och det finns en del saker man noga bör tänka igenom innan.

En katt ska vara en fullvärdig familjemedlem i många år – tänk på att katten kan bli upp till 20 år gammal. Fundera på om en katt passar in i just dina framtidsplaner. Det är också viktigt att fråga sig om katten kommer att passa ihop med eventuella familjemedlemmar.

En katt kräver mycket omsorg och kärlek

Arbetar du mycket eller är hemma sällan bör du överväga om du överhuvudtaget ska skaffa en katt. Din katt ska kunna passa in i din vardag och det ska finnas tid till den. Man kan ha katt vare sig man bor i hus eller lägenhet. De allra flesta katter har inga problem med ett liv inomhus så länge den får uppmärksamhet och vistas i en stimulerande miljö med plats för aktiveteter. För att en hemmakatt ska vara säker och inte riskerat att komma till skada ska man sätta upp nät eller galler för fönster, dörrar eller balkong. Utekatt kan vara ett alternativ om man bor i en mer lantlig miljö långt från större trafikerade vägar.

Kattens hälsa och behov

En bra idé är att skaffa så mycket information om katten och dess bakgrund som möjligt, så att man är väl förberedd innan köpet. Att skaffa katt innebär en hel del nya utgifter – kattmat av god standard, kattsand, årlig vaccination, eventuella veterinärbesök, försäkring m.m. Katter är livliga och kan stöka till i hemmet – de lämnar efter sig tassavtryck, hårbollar och andra mindre trevliga överraskningar. Att mindre olyckor som revor i tapeten eller gardinen förekommer får man vara beredd på.

Det finns flera knep att ta till för att en katt ska ha det så bra som möjligt. Till exempel kan man ställa matskålen på varierade platser i huset.  Detta är stimulerande för katten då den behöver jobba lite för födan. Man ska som ägare se till att köpa kattmat av hög kvalitet så att katten får den näring den behöver. Ett smidigt och billigt sätt att köpa kattmat är beställning via nätbutik, på så sätt slipper man också släpandet av de tunga säckarna från affären.