Förvaring av saker och prylar är något de flesta svenskar är i behov av. Under vintermånaderna ska du ha någonstans att ställa golfbagen/badshortsen/cykeln och allt möjligt som du bara använder under sommaren. Samma sak gäller på sommaren. Skidor, vinterkläder och tjocka täcken tar stor plats och man kan med fördel placeras på hyllor i förrådet för att spara plats.

 

Just att bygga hyllor i förrådet sparar enormt med plats, saker du inte använder under en period kan med fördel placeras högt upp då du ofta endast behöver ta ner dem vid en tidpunkt på året. För att installera hyllor som ofta går ända upp till taket är det viktigt att köpa rätt typ av stege. Det viktigaste är att införskaffa en stege av hög kvalite med en bra hållbarhet. Här handlar det inte bara om konstruktionen eller materialet på stegen, utan att den ska också klara miljöpåverkan från yttre faktorer. Med detta menas exempelvis rostangrepp som skapas av kemikalier som eventuellt används i förrådet/verkstaden och även påverkan från väder och vind om den används utomhus.

 

Vidare är säkerheten a och o när det gäller val av stegar för att undvika olyckor. Se till att stegen är stabil och robust, speciellt om du ska arbeta högt upp längs taket för att installera hyllor eller liknande. Fall från stegar är en av de största orsakerna till arbetsskador och att köpa en säker stege minskar riskerna avsevärt.

 

Men den kanske allra vanligaste apparaten i förrådet är tvättmaskinen, något som du använder minst ett par gånger i veckan. En tvättmaskin finns i olika prisklasser och varianter. Viktigt är att tänka på att det lönar sig oftast att välja en energieffektiv tvättmaskin som hjälper både miljön och plånboken. Alla nya tvättmaskiner är idag mer eller mindre energieffektiva, de använder en mindre mängd vatten än gamla apparater och därmed behövs inte lika mycket energi för att värma upp vattnet.