En foam roller är ett redskap för alla som lider av spänningar i muskulaturen. Om du upplever att du inte är lika smidig som du har varit tidigare och kanske till och med har värk i musklerna på grund av mycket stillasittande så kan en foam roller vara ett bra alternativ. Med hjälp av en foam roller så masserar man sina muskler på ett djupgående sätt. Det kan motverka stelhet och ömhet. Foam rolling är alltså en form av massage som man gör på sig själv. Om du använder den regelbundet så stretchar du dina muskler, spänningar släpper och blodcirkulationen ökar. Allt detta leder till att du känner dig piggare och starkare.

Så gör du

Att använda en foam roller är inte svårt! Man rullar den helt enkelt på en punkt eller muskel. Då masseras muskeln och den återfår normal funktion, vilket innebär att den blir spänstig och avslappnad. Foam rolling är perfekt för att återhämta sig efter ett hårt träningspass. Tidigare användes foam rollers mest av elitidrottsmän men numera används dem även av de som enbart tränar på sin fritid för att hålla sig i form.

Foam rolling är ett utmärkt komplement till vanlig stretching. Vanlig stretching kan vara svårt att få till och risken att man gör fel är relativt stor. Denna risk är minimal med en foam roller eftersom den är så okomplicerad att använda. Ett bra tips är att använda sin foam roller några gånger per vecka. Det behöver inte vara några långa stunder, utan det viktiga är att det blir av och att du gör det hyfsat ofta. Om muskeln du masserar med foam rollern är väldigt spänd kan det göra ont till en början. Men ge inte upp, utan fortsätt tålmodigt och försiktigt så ska du se att spänningarna släpper och att smärtan försvinner.

Var foam rollern kan användas och tips på övningar

Foam rollern kan till exempel användas på rumpan, låren, nacken, ryggen och på vaderna. Försök att slappna av så mycket som möjligt när du använder foam rollern, då fungerar den som mest effektivt. Det finns många övningar man kan göra med en foam roller och det är helt upp till dig om du vill använda den för massage, återhämtning eller för ökad rörlighet. Läs mer om foam rollers.