För många är det sovrummet som är hemmets hjärta. Sovrummet är den mest privata sfären i livet, där du får möjlighet att stänga in dig och vila från vardagens alla intryck och måsten. Det är därför viktigt att inredningen i sovrummet skapar en miljö där du kan känna dig helt trygg och avslappnad. Nedan följer några enkla inredningstips som gör ditt sovrum till din tryggaste plats i livet.

 

Färger

För att få ordentlig vila måste alla sinnen kunna koppla av. Det är därför viktigt att du väljer en färgskala i sovrummet som ger ögonen möjlighet att vila, istället för att processa en massa intryck. Det är givetvis individuellt vilka färgtoner som skapar lugn, men generellt brukar man säga att ljusa, neutrala och naturtrogna färger är det bästa för total sinnesro. Gå till en färgaffär, titta på färgprover och känn efter vilka färger just du behöver för att känna dig trygg.

 

En skön säng

Om sovrummet är hemmets hjärta utgör sängen den innersta hjärtevrån. Det är viktigt att välja en säng som passar just dina behov för optimal sömn och vila. Känn efter ordentligt om du föredrar plana eller ställbara sängar, och hårdare eller mjukare bäddmadrasser.

 

Dofter

Dofterna i sovrummet kan göra stor skillnad för din viloro. Prova doftpinnar eller doftljus som sprider en doft du känner dig trygg att vara omsluten i. Att tvätta dina sängkläder med ett tvätt- eller sköljmedel i dofter du tycker om är också ett effektivt sätt att känna trygghet, eftersom du har dessa så tätt inpå dig under hela natten.

 

Ordning och reda

Om det är något rum där du ska undvika stök och oreda är det definitivt sovrummet. Oavsett vilka individuella gränser du har visar forskning att en stökig miljö i sovrummet minskar din viloro. Ordna med smarta förvaringslösningar där du kan lägga undan saker som annars ligger och dräller. Lägg gärna en minut på att bädda sängen på morgonen, så att du möts av en färdigbäddad säng när det är dags att sova.