Många av oss börjar gladeligen julynta och dekorera med ljusslingor flera månader innan jul. Gärna så snart det skruvas tillbaka till vintertid faktiskt. Det finns till och med dem som gillar julbelysning så pass mycket att hela huset och tomten närmast är täckt av ljus och ljusslingor i olika färger. Belysningen lyser upp i mörkret och får de flesta som går förbi att dra på smilanden men det finns tyvärr en stor nackdel. Det drar enormt mycket energi. Det i sin tur innebär att det gör ont, både i plånboken men också för miljön. Vill du alltså spara lite pengar under höstmånaderna, som du kan lägga på julklappar eller annat skoj istället, så är det en bra idé att skippa belysningen.

 

Bra isolering håller värmen

Alla nyare hem är så pass bra isolerade så att husen håller på värmen. Det finns dock några saker som du kan göra för att underlätta. Du kan exempelvis ha isolerande gardiner som hjälper till med att hålla värmen i huset, så att den inte sipprar ut vid fönstrena. Även om man vanligtvis använder gardiner för att skärma av solen så kan du med fördel ha dem fördragna för att spara på värmen. Det är faktiskt bevisat att du kan spara hela 15% på värmekostnaderna med hjälp av plisségardiner gardiner.

Skippa standby-läget

I de flesta moderna hem behöver vi inte längre stänga av elektriska apparater. Ta bara skärmen som går i viloläge när vi inte rört den på någon minut. Ett vanligt scenario är att TV:n står på standby när vi inte tittar på något program och att mobil-laddare och andra elektroniska produkter sitter i kontakten jämt och ständigt. Visste du att det här kostar flera hundra kronor varje år. Vill du hellre spara dessa hundralappar ska du stänga av apparaterna och dra ur kontakterna.

 

Skippa dyra lampor

Det visar sig att en femtedel av hushållets energiförbrukning används för att hålla hemmet ljust. Genom att byta från vanliga glödlampor till energisparlampor kan du skära ner på en stor del av elräkningen. Kom också ihåg att stänga av alla lampor när du går ut från ett rum eller när du går hemifrån.