Allt fler svenskar intresserar sig för matlagning som hobby, och man strävar efter att kunna laga gourmetmat hemma. Det saknas inte direkt inspiration i dessa dagar, men alla matlagningsprogram på TV och recept i nästan alla tidningar och magasin. Framförallt program som Master Chef är väldigt populärt och kanske beror det på att det just handlar om amatörkockar som lagar gourmetmat. Trots detta så är det inta alla som har hört talas om matlagningstekniken Sous Vide, och att denna ofta är orsaken till att fina restauranger serverar så otroligt mört kött.

Fransk matlagningsteknik

Det är inte utan orsak att det franska köket räknas som ett av världens bästa. Sous Vide tekniken kommer även den från Frankrike, och den går ut på att man vakuumförpackar mat, och därefter tillagar den i ett vattenbad. Det är därefter ett slags långkok med noga kontrollerade temperaturer. Man skall med andra ord använda utrustning som är anpassat specifikt till Sous Vide metoden. Rött nötkött skall till exempel ha en temperatur på 54–57°C. Därför ger det egentligen ingen mening att värma köttet i en ugn på 200°C, eller på en glödhet stekpanna. Med Sous Vide metoden värmer man upp maten långsamt, tills man får den önskade temperaturen.  Den optimala temperaturen är såklart varierande, beroende på vilket kött det är osv.

Fördelar med Sous Vide tillagat kött

Man kan även tillaga exempelvis grönsaker med metoden, men det är kött som ger den största wow-faktorn. Fördelarna med Sous Vide tillagat kött är bland annat att man slipper reduktion av köttet, och att köttet bliver mörare. Dessutom dödas bakterier effektivt, och man får som tidigare nämnt en jämn tillagningstemperatur. Felmarginalen på temperaturen är helt nere på 0,5°C. Den enda egentliga nackdelen med metoden, skulle kunna vara att man inte får en stek/grill -yta, vilket många gillar. Men detta kan man enkelt få genom att steka eller grilla köttet på en het yta, i kort tid efter att man tillagat det med Sous Vide. Eventuellt nöjer man sig att tillaga köttet till en enkel grad lägre än det optimala, före man ger en stek/grill -yta, om man är perfektionist.