Thriller som filmgenre har funnits lika länge som filmmediet självt. Man brukar kalla Alfred Hitchcock (1899 – 1980) för thrillerfilmens fader, eftersom det var hans filmer som gjorde genren vida populär för en större publik. Men den moderna thrillern som vi känner den idag har utvecklats under de senaste trettio åren. Thrillers är idag populärare än någonsin, och antalet producerade thrillerfilmer har pekat stadigt uppåt sedan slutet 1980-talet. Varför är thrillerfilmen större än någonsin i vår tid?

Den surrealistiska verkligheten

Enligt filmvetare är en av genrens största publikdragare den så kallade “surrealistiska verkligheten”. Thrillerfilmer börjar ofta som vilken vanlig dag som helst i vardagen, för att sedan göra en drastisk vändning in i en mardröm. Dessa händelser slipper som tur är de allra flesta av oss uppleva, men i en tid då medier blir mer och mer tillgängliga får vi ofta höra om tragiska, men sensationella, öden som mord och kidnappningar. Många filmvetare menar att det är just detta möte mellan alldagligheten och mardrömmen vi alla fruktar som skapar de kittlande skräckupplevelserna som en thrillerfilm ger oss. Detta kan förklara varför thrillers är mer populära än exempelvis den nära besläktade skräckfilmen, som ofta bär på mer overkliga drag.

Romantik i thrillers

En ytterligare förklaring till thrillerfilmens ökade popularitet under de senaste trettio åren är de romantiska inslag som blivit vanligare i genren sedan slutet av 1980-talet. Här går förklaringen med den “surrealistiska verkligheten” igen, och förstärks genom inblandning av någonting de flesta tycker om – nämligen kärlek. Romantiska thrillers följer samma dramaturgi med vardag som plötsligt blir mardröm, när en till synes lycklig romantisk relation blir ett psykologiskt helvete. Ett bra exempel på detta är 1991 års Sova med fienden: https://blockbuster.se/filmer/sova-med-fienden. Kärleksrelationen lockar först in tittaren i en betryggande igenkänning, för att under filmens gång successivt dra in densamma i skräckens värld.