Har du hört talas om pronation? Det är kanske inte så vanligt att ordet nämns men fenomenet är desto vanligare. Det innebär en inåtvinkling av foten som sker hos de allra flesta. Men fenomenet orsakar inte alltid problem. Det är först när det sker en överpronation som problem brukar uppstå. Härkan du läsa mer.

I den här artikeln ska vi fördjupa oss i vad pronation innebär, varför det uppstår och vad du kan göra åt det. Självklart kan pronation innebära smärta och det är verkligen ett problem som du bör undvika. Särskilt om du ägnar dig åt löpning och inte minst långdistanslöpning. Men problemen kan även hindra dig i vardagen. Läs vidare för att lära dig mer om pronation, hur du kan förebygga det och hur du kan behandla det.

Varför överpronerar vissa?

Människokroppen är komplex och alla är vi konstruerade på lite olika sätt. För vissa innebär det att de överpronerar. Det gäller att ha rätt skor och bra iläggssulor som skapar en miljö för fötterna så att de kan fungera optimalt. På det sättet kan du undvika de problem som kan uppstå på grund av överpronation.

Välj rätt skor

Om du ska löpträna gäller det att välja löparskor med omsorg. Prova gärna många olika skor och spring på ett löpband i en sportbutik. Då kan personalen hjälpa dig med att välja skor som passar just dina fötter. På det sättet kan du minska riskerna för att du ska få problem överpronation.

Välj rätt fotsulor

Med rätt fotsulor kan du motverka pronation och skapa en behaglig och stabil miljö för dina fötter. Rätt iläggssulor kan till och med behandla och motverka pronation så att du helt slipper de problem som du kanske redan dras med. Kom ihåg att kontakta eller läkare eller fysioterapeut om du har fått allvarliga problem, har ont eller om problemen inte går över av sig självt. Det är bra att komma i kontakt med en läkare eller fysioterapeut så tidigt som möjligt, för att det ska gå så lätt som möjligt att behandla de problem som du drabbats av.

Ta till dig av våra tips ovan och använd din nyvunna kunskap för att förebygga och behandla problem med pronation. På det sättet kan du minska risken att bli hindrad i din vardag av problem med pronation.

Risken finns att om du inte behandlar problemen i tid så kommer de bli värre med tiden. Och om du gillar att vara aktiv och röra på dig kan det innebära att du inte kan utöva dina idrotter som du är van vid att göra. Ibland kan det vara relevant att variera träningen, särskilt om du ägnar dig mycket åt löpning. Prova gärna cykling och simning som är mycket mer skonsamt mot dina fötter. Vi önskar dig ett varmt lycka till med att förebygga och behandla de problem som kan uppstå på grund av överpronation.